Over de cursus

‘Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij zo dom? Ik heb namelijk met die spelers afspraken en wie geeft het recht over die spelers wat te zeggen als die spelers dat niet willen.” Dat kreeg Ted van Leeuwen te horen toen hij in een vorig leven als voetbalverslaggever volgens Louis van Gaal ‘domme vragen’ stelde.

Jaren later kreeg NOS Langs de Lijnverslaggever Andy Houtkamp het aan de stok met Van Gaal na AZ-Roda. “Ik vind jou een nare jongen omdat jij het niet altijd goed ziet. ……. Maar goed, je kunt ook denken dat jij de specialist bent en ik de leek.”

Trainers, spelers en journalisten. Ze werken in een spanningsveld vol belangen.

Het valt ook niet altijd mee. Je bent dag en nacht bezig je te ontwikkelen als trainer of speler en dan komt er zo’n wijsneus die tijdens de gym als laatste gekozen werd even vertellen wat je fout doet.

Serieuze aandacht
Voetbal verdient serieuze journalistieke aandacht. Er gaan miljarden in de sector om, supporters worden gek van vreugde of hebben slapeloze nachten en wie iemand zoekt die nog nooit van de sport gehoord heeft, is de rest van zijn leven dolende.

Maar wie denkt dat er dan ook een excellente opleiding tot voetbaljournalist is, heeft het mis. De goedwillende voetbaljournalist dient zichzelf te bekwamen. Buitenspel kennen we allemaal wel, maar wat bedoelt de liefst in tweede persoon enkelvoud sprekende coach als hij zegt dat: “Je afspreekt dat je in een kommetje speelt, maar dat daar niets van kwam omdat de 10 zijn dag niet had en hun veel feller op de bal zaten?” En hoe zoek je uit of de klinkende begroting ook gedekt wordt door klinkende munt? En dat alles rond een voetbalveld waar de belangen van persvoorlichters, zaakwaarnemers en clubbestuurders lang niet altijd gediend zijn met de journalistieke speurzin.

Open voor iedereen
Wie deelneemt aan de cursus krijgt onder meer te horen en te zien hoe een scherpe column te schrijven of uit te spreken, hoe binnen zeer korte tijd een pakkend wedstrijdverslag te schrijven, wanneer een interview geslaagd is en hoe om te gaan met persvoorlichting en zaakwaarnemers.

De leergang staat open voor iedereen die zich wil bekwamen in het vak en die met voetbaljournalistiek zijn brood wil verdienen.  Tijdstip: 19.00 -22.00 uur. Ook vinden er twee excursies plaats. Een naar een TV-opname van Voetbal Inside in Hilversum en een naar een wedstrijd in de Jupilerleague of Eredivisie. Deelnemers krijgen een USB-stick met literatuur en cursusmateriaal.

Advertenties
%d bloggers liken dit: